Xiaomi Mi Smart Sensor Set EU -kotiautomaatiopaketti
Philips Hue ja WiZ -lamput
Google Nest Protect -palovaroitin
Älykotiteemaa ei voi välttyä näkemästä, kun astuu sisään kodinelektroniikkaliikkeeseen. Teemalle on varattu hyvältä myyntipaikalta oma alueensa, jossa on esillä valtava määrä laitteita, ohjaimia ja yksittäisiä antureita. Ostajalle jää kuitenkin tehtävä selvittää, mitkä myytävistä laitteista ja antureista oikeasti keskustelevat keskenään.
Hankimme testattavaksi Xiaomin kotiautomaatiopaketin ja valmistajan muutamia lisälaitetta. Lisäksi testiin otettiin Philipsiltä erilaisia älylamppuja ja palovaroittimeksi kokeiltavaksi saatiin Googlen Nest. Testin tarkoituksena oli ominaisuuksien tutkimisen lisäksi selvittää, saadaanko testiryhmän laitteita millään keinolla keskustelemaan keskenään. Käytännön kokeilujen yhteydessä testattiin myös puhekomentojen toimivuutta Amazonin Alexan avulla.
Viihtyvyyttä ja turvallisuutta
Useat valmistajat tarjoavat ratkaisuna yhteensopivuuteen valmiita langattomia kotiautomaatiopaketteja, joihin on kerätty joukko erilaisia etäohjattavia toimilaitteita. Erityisesti valaistuksen ohjaukseen on saatavilla runsaasti erilaisia lamppuja, valaisimia ja katkaisijoita sisältäviä paketteja. Valikoimassa on lisäksi usein myös ohjattavia pistorasioita, joilla pistokeliitännäisen sähkölaitteen ohjaus onnistuu kätevästi.
Tärkein päätös koko älykotiprojektissa on ohjauskeskuksen valinta. Toimivan keskuslaitteen tulee ohjata koko laiteorkesteria niin, että järjestelmän osaset keskustelevat keskenään ja ymmärtävät toisiaan virheettömästi – myös eri valmistajien älylaitteet ja anturit.
Toimivalla kotiautomaatiolla voidaan parantaa kodin turvallisuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Turvallisuutta lisäävät esimerkiksi kosteusanturit, palovaroittimet, kameravalvonta ja murtohälytys. Energiatehokkuuteen on mahdollista vaikuttaa muun muassa säätämällä lämmitystä oleskelutilanteen mukaan huonekohtaisilla termostaateilla, mutta myös järkevästi toteute…